Kokius pirmuosius batus geriausia parinkti

„Pirmieji batai“ – tai avalynė, kuria avėdamas vaikas mokosi vaikščioti, o ne batai, kuriuos jis avi pirmuosius gyvenimo mėnesius ir kurie visų pirma atlieka dekoratyvinę funkciją arba saugo vaiko pėdas nuo šalčio ir sužeidimų.

Prieš perkant vaikui pirmąją porą batų, reikėtų apžiūrėti jo pėdas – atskirai ir atsižvelgiant į kitas sąlygas, vaikui ilsintis ir judant. Tai leidžia bendrai įvertinti pėdas tiek morfologiniame, tiek funkciniame lygmenyse. Pirmieji vaikščiojimui skirti batai turi nepriekaištingai atitikti vaiko pėdas.

Visi vaikai su sveikomis pėdomis gali avėti batus, pritaikytus prie jo pėdų formos ir mamos skonio, bet svarbiausia, kad avalynė atitiktų tam tikrus kriterijus, kaip antai:

  • Išorinis ir vidinis sluoksniai turi būti pasiūti iš odos, kad pėda „kvėpuotų“. Sintetinės medžiagos prasčiau praleidžia orą. Daugiausiai su prakaitavimu ir karščiu susijusios drėgmės išsisklaido per išorinį bato sluoksnį.
  • Padai turi būti neslidūs ir nestoresni nei 1cm.
  • Šoninį kulno stabilumą turi užtikrinti standi pado siauruma (į padą turėtų būti įsiūta maža metalinė plokštelė, stabdanti šoninį sukimą) ir standus kulno įklotas.
  • Priekis (bato dalis, dengianti pėdą) turi būti pakankamai aukštas, kad pėda neišslystų iš bato. Jis turi būti pagamintas išlanksčios medžiagos, kad netrukdytų čiurnos sąnariui laisvai judėti.
  • Bato nosis turi būti pakankamai plati, kad pirštai galėtų laisvai judėti, ir pėda subalansuotai augti.
  • Batas turi plačiai atsivarstyti, kad jį būtų lengva apauti ir nuauti.
  • Batų raišteliais lengviau reguliuoti užveržimą ir užtikrinti, kad batas tinkamai laikysis ant pėdos.

Atsižvelgus į šiuos veiksnius, kokybiški batai nebus pernelyg sunkūs, standūs ar per aukšti. Jie saugos pėdą ir padės vaikui jaustis stabiliai, žengiant pirmuosius žingsnius. Netinkamai parinkus pirmuosius batus, kyla pavojus pažeisti pusiausvyrą, kurios vaikui reikia mokantis vaikščioti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *